tiistaina, joulukuuta 13, 2005

S. Lucia

Päivän juhlakalu on marttyyrineitsyt Pyhä Lucia, jonka patsastakin kanniskelivat eilen aattoiltana piazzan poikki torvisoiton saattamana. Me juhlistamme päivää aitoruotsalaisilla lussekateilla; tänä vuonna on jo kolmas pullakurssilaisten lussetapaaminen. Kaikenlaista voi kokeilla kerran, mutta jos tekemänsä toistaa, tulee siitä paha tapa tai traditio. Pyhä Lucia on pyhimyskertomuksesta johdettavien silmiin ja valoon liittyvien assosiaatioiden takia näkövammaisten ja sähkömiesten suojeluspyhimys, jota kutsutaan apuun kun joku (=yleensä puoliso) ei löydä näkyvällä paikalla (=yleensä keskellä pöytää) makaavaa etsimäänsä jotakin: Santa Lucia! Lucian toisessa kädessä oleva palmunlehvä on pyhäinkuvissa marttyyriyden tunnus. Annelin Lussekatit: 0,5 l maitoa 0,5 g sahramia 1 tl suolaa 2,5 dl sokeria 50 g hiivaa 150 g voita vehnäjauhoja tarpeeksi koristeluun rusinoita Liota haaleaan maitoon sahrami, suola, 0,5 dl sokeria ja hiiva sekä niin paljon jauhoja että taikina on puuromaista. Anna nousta puolisen tuntia, niin että taikina kuplii. Lisää loput 2 dl sokeria sekä sulatettu voi (Annelin reseptissä puolet voista on korvattu rypsiöljyllä, ylibakerskan mukaan se on parempi kuin pelkkä voi, mutta jos talossa on pelkkää oliiviöljyä, en suosittele). Lisää loput jauhot, alusta hyvin, lisää niin paljon jauhoja ettei taikina jää liian löysäksi. Pullien pitää pysyä kasassa vielä noustessaan paljon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, leivo sitten n. 75 g paloista n. 25 cm pituisia sormenpaksuisia (=riippuu sormesta :) tankoja ja rullaa ne ässiksi. Anna ässien vielä kohota pellillä vedottomassa paikassa kevyen liinan alla niin että kuvio rupeaa häviämään. Voitele vatkatulla munalla, pistä molempien päiden rullien keskelle rusina, paista 225°C:ssa n. 6-7 min. Siirrä varovasti ritilälle ja pussita pian muoviin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko sinulla noista leivonnaisista kuvaa? Hymyellen Komposti, voisin kokeilla tuota nääs! :)