perjantaina, tammikuuta 06, 2006

Befana/Epifania

Loppiaisena Itämaan Tietäjät lahjoineen ovat viimeinkin löytäneet tiensä Jeesuslapsen luokse; Espanjassa he tuovat jälkijoulun lahjat myös perheen pienille, Italiassa loppiaislahjat on jostakin syystä sälytetty luudalla lentävälle Befana-noidalle. Befanan säkissä - tai sukassa - on kilteille lapsille karkkia, tuhmille hiiliä ja tuhkaa, mutta TV-mainoksia tarkkaavaisesti seuraten tutustuu myös täsmäsukupuolitettuihin Barbie- tai Hot Wheels -sukkiin, jokaisella suurella leluvalmistajalla omansa. Itämaan tietäjien tai kuninkaiden lukumääräksi on vakiintunut kolme, ehkä kolmen evankeliumissa mainitun lahjan, kullan, suitsukkeen ja mirhamin mukaan. Legendojen mukaan heidän nimensä olivat Kaspar, Balthasar ja Melkior. Kolme tietäjää edustavat kolmea Vanhan Maailman maanosaa ja kolmea ikäkautta, nuoruutta, keski-ikää ja vanhuutta; nuorin tietäjistä, Melkior, esitetään usein tummaihoisena, Balthasar on aasialainen ja Kaspar eurooppalainen. Musta Melkior on tietysti sama henkilö kuin Tiernapoikien Murjaanein kuningas. Koulun joulunäytelmässä ei taida enää olla tarpeen turvautua kenkäplankkiin, ei ainakaan kotona Roihikassa. Kuusi on riisuttu ja palautettu paikalleen terassille. Huomenna puran seimen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Ihmettelinkin joulureissulla Genovassa, miksi kauppoihin ilmestyi pääsiäiskoristeita, luudalla ratsastavia noitia! En ehtinyt kysyä sitä keneltäkään.

Kerroit Suomi-koulusta, ihan uteliaisuuttani kysyn, montako oppilasta teillä on?

सारी kirjoitti...

Befana jakaa makeisia siksi, että ei kestinnyt kolmea itämaan viisasta. Rangaistukseksi mummoraukka joutuu lahjomaan lapsia, niitä kilttejä.

Katja kirjoitti...

Tiinalle: oppilaita on seitsemän, siis ihan minimaalisen pieni ryhmä jos Suomi-koulujen valtionavustusta ajatellaan. Mukavaa siinä on että voivat saada varsin yksilöllistä opastusta.

Sari: en tiennyt Befanan tarinaa, pistetään korvan taakse!

Katja kirjoitti...

Joo, eivät paimenet olleet ainakaan muslimeita, jos arkkienkeli Gabriel saneli Koraanin Muhammedille vasta 700-luvulla. Muista sen ajan uskonsuunnista en nyt tiedä.