maanantaina, helmikuuta 18, 2008

Laki 194

Italiassa lakeihin viitataan usein yleisessä puhekielessä niiden numerolla, esimerkiksi jokaisessa hieman suuremmassa kaupungissa ja tuppulassa on kaupunginosa jolle eivät ole viitsineet edes nimeä laittaa, vaan viittaavat siihen sanoilla zona 167, laki sosiaalisesta asumisesta. Kansankielessä kaupunginosaa nimitetään Bronxiksi, kun eivät Jakomäkeä tunne.

Jälleen kerran mediassa mekkaloidaan laista 194. Laki jota vastustetaan, puolustetaan ja käytetään poliittisena keppihevosena säätelee oikeutta lailliseen raskaudenkeskeytykseen. Yleensä lain nostavat esille henkilöt, joita asia ei henkilökohtaisesti kosketa; paavi, Giuliano Ferrara...

Lääkäri voi omatuntoonsa vedoten kieltäytyä kirjoittamasta reseptiä ns. katumuspillerille, apteekkari voi omatuntoonsa vedoten kieltäytyä myymästä sitä. Varmuuskumeja sentään myyvät, vaikka hurskaimmat eivät laita 24/7 automaattia apteekin ulkoseinään. Jos ei kestä pikkukaupungin apteekkarin uteliasta tahi moralisoivaa katsetta, voi kumit hakea naapurikaupungin piazzan tupakkakaupasta tai Lidl'istä. Kahta työtä tekevä julkisen sairaalan lääkäri voi kieltäytyä omatuntoonsa vedoten tekemästä raskaudenkeskeytystä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin ja tehdä niitä yksityisklinikalla tiistaisin ja torstaisin.

Oma poliittinen linjanvetoni lakiin 194 on seuraava:

1) Kannanotot henkilöiltä joita asia ei henkilökohtaisesti koske, miehiltä ja virallisesti selibaatissa eläviltä papeilta, munkeilta ja nunnilta, ovat äärimmäisen epätoivottavia.

2) Tekevälle sattuu, mutta siitä huolimatta ei-toivottujen raskauksien määrä Italiassa on liian suuri siihen nähden että elämme sentään vuotta 2008.

3) Jos ja kun huomaa kumin puhjenneen, pitäisi katumuspillerin saaminen olla yhtä varmaa Canicattìssa kuin Milanossa.

4) Perheen puolesta puhuvien poliitikkojen tulisi tarjota todellinen vaihtoehto raskaudenkeskeytykselle, ei ainoastaan lämmintä kättä, Herran siunausta ja lakia joka takaa naiselle oikeuden synnyttää anonyyminä ja jättää vastasyntynyt sairaalaan. Lapsen pitämisen tulisi olla taloudellisesti mahdollista teiniäidille, pätkätyöläiselle, yksinhuoltajalle, kaksilapsiselle perheelle joka elää alle köyhyysrajan.

_______________________________

Jälkikirjoituksena lisättäköön ettei ns. katumuspillerin reseptin kirjoittamisesta kieltäytyminen ole laillista; tätä eivät tosin tiedä kaikki lääkärit, saati mielivallan uhriksi joutuneet naiset. Valmiin ilmiantokaavakkeen saa netistä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta sterilisaation saamista pitäisi helpottaa. Jos se olisi hieman helpompaa, hakisin sitä heti naapurilleni

सारी kirjoitti...

Sinàpà sen sanoit.
(Siis en viittaa nyt jàppisen kommenttiin)

Anonyymi kirjoitti...

Enpä olisi uskonut tuota Italiasta, vaikka Vatikaani siellä valvookin. Laittomissa aborteissa ja liian pitkälle edenneissä raskauksissa naiset ja syntymättömät lapset kärsivät vielä enemmän. Patriarkaalisuus ja pappisvalta on pahin mahdollinen yhdistelmä.