torstaina, huhtikuuta 06, 2006

coglione

m. (triv) 1. (testicolo) testicle, (volg) ball. 2. (fig) (persona sciocca; -a) idiot, fool, (am) moron, (am) jerk. rompere i –i a qd. to break s.o’s balls; togliersi qd. dai –i to get rid of s.o. Berlusconi nimitti julkisuudessa vasemmiston äänestäjiä idiooteiksi, coglioni, ja kiitos blogien, sähköpostin ja tekstiviestien, sana levisi kulovalkean tavoin koko maanpiiriin. Lappu rintaan: sono un coglione; tuppukyläläiset ovat tyytyneet nimittelemään toisiaan lempeästi, kun kerrankin saa sanoa piazzan tupakkakauppiaalle että hän on, ja koska kaikki tietävät kuitenkin toistensa poliittisen kannan. Yleisiä synonyymejä palle, scatole, maroni; ei ole imartelevaa kuulla olevansa coglione mutta vielä pahempaa on olla un uomo senza coglioni, ilman palleja. Con coglioni, con contro- on miehisen arvon mittari jota voi käyttää naisistakin (joillakin nyt vain on enemmän miehistä attribuuttia kuin miehillä keskimäärin, suomeksi naista sanottaisiin hyväksi jätkäksi) Sanontoja: palle girate ärtynyt palle piene, -gonfie: mitta täynnä (räjähtämäisillään) palle rotte mitta täynnä (ja ylitetty) palle sgonfie, - a terra: menettänyt motivaation, puhdin par’ di palle! ei tule kuuloonkaan che palle! ikävystynyt esklamaatio miei coglioni! myönteisen yllättynyt esklamaatio, niin kuin espanjalaisten ¡cojones! Toccarsi i coglioni: käden vieminen kiveksille on taikauskoinen ele, esimerkiksi jos on lähdössä automatkalle ja kohtaa ensimmäiseksi ruumisauton, keskustelun sivutessa aiheita joita ei toivo omalle kohdalleen...

8 kommenttia:

सारी kirjoitti...

meillä on kai jonkinlainen telepaattinen yhteys; kirjoitit tismalleen sen, mitä jätin kirjoittamatta omaan pallo-postaukseeni! :D

Onneksi vaalit on kohta ohi, en jaksa enää tätä teatteria...(eilinen Canale5 televisio-farssi meni sivu suun, mutta luin aiheesta lehdestä tänään ja kyllä alkaa olla "le scatole piene".
Tänään on Bertinotti täällä meillä päin ja mies menee kuuntelemaan, minä olen töissä :(

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäisen kerran kun puhuin italiaa, olin Rooman metrossa.

Sellainen alkuasukas, 150cm piikkarit jalassa ja sulkapäässä, tulee perässäni metroon ja kävelee tarkoituksella päin.

Minä otan vähän taakse ja tämä kävelee taas päin, mutta ihan selvästi näyttää sen, ettei tämän ole tarkoitus näyttää vahingolta ja minä taas vähän peräännyn.

Kolmannella kerralla, kun hän on tulossa, minä astunkin vastaan, ja noin 40 kiloa suuremmalla massalla painan hänet ovea kohden, katson silmiin noin 15cm päästä, ja sen jälkeen sanon sen
"Coglione, ladro, vanessio, ma sopra tutto coglioneri..." sointuvalla lava äänelläni.

Miehen silmät levisivät kuin munakupit nappi pohjalla. Seuraavalle asemalle asti hän seisoi selkä ovea vasten.

Minulle ei oikeastaan ole koskaan selvinnyt, tekikö vaikutuksen hävyttömyyteni, isokokoni, lavaääneni, hymyni vai hengitykseni, mutta ilmiselvää oli se, että vaikutus oli ollut syvä.

Paperivuorineuvos kirjoitti...

Mitta on mullakin täysi. Aikoinaan tein kovasti vapaaehtoistyötä ulkosuomalaisparlamentin varapuhemiehenä sen eteen, että ulkosuomalaiset voisivat ottaa kansalaisuuden omassa asuinmaassaan
ja silti säilyttää Suomen kansalaisuuden. Itse en ole vielä kuitenkaan saanut haetuksi, enkä sitä olisi ilmeisesti vielä saanutkaan. kun sen käsittely kestää kuulemma kolmekin vuotta. Nyt olen päättänyt, etten haekaan, jos B. voittaa nämä vaalit. En halua olla "italialainen" täkäläisissä tilastoissa, jos tämä sama meininki jatkuu vielä 5 vuotta, ja sen jälkeen taidan olla jo liian vanha.

Katja kirjoitti...

Olen jättänyt kansalaisuushakemuksen vuosi sitten, ensin odotin sitä kaksoiskansalaisuuslakia ja sitten vain en jaksanut haalia heti kasaan tarvittavia papereita (eh, parempaakin tekemistä niinkuin remontointia ja vaippapyykkiä..?). Onhan tässä elinkautista istuttavana vielä vaikka kuinka kauan, toivon ettei sentään viittä vuotta Berlusconin hallitusta tähän perään, vitsailimme josko vaikka hakisimme turvapaikkaa sieltä epädemokraattisesta Kuubasta ;) Viiden vuoden keikka ruokapalkalla Museovirastossa Havannan vanhankaupungin restaurointitiimin kahvinkeittäjänä ja paperikorin tyhjentäjänä ei harmittaisi!

Petjalle vastaukseksi: veikkaan kaikkia edellämainittuja. Johan noita näkee koirapuistoissakin, pieniä tyhjänräksyttäjiä. Ne saa parhaiten järjestykseen ruumiinkielellä.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeastaan jännittää, että kuinka teidän vaaleissa käy?

Hanna Kopra kirjoitti...

Minä haluaisin sellaisen t-paidan, jota meidänkin uutisissa kerrottiin olevan myynnissä. Se olisi paljon hienompi kuin itse väsätty.

On se Silvio vänkä ukkeli. Ei mitään tilannetajua tai häpyä. Hulluhan se on sekä ehkä seniili. Yhdistelmähän on tunnetusti yksi parhaista.

Ainahan jokin asia saa aikaan vallankumouksen. Toivottavsti Silvion edes yksi hyvä työ on saada aikaan sellainen Italian vaaleissa...

Hanna Kopra kirjoitti...

Okkei. Toi kaveri alkaa ärsyttämään mua. Se on joka paikassa. Jos tietäisin missä voisin kävellä sitä vastaan pimeällä kujalla, niin...

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tuli mieleen, että olisiko Katjan aika tullut?! Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin ja saamme kuulla iloisia uutisia!

Jännityksellä odottelen kuulumisia!