perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Meemiä

Tiina haastoi. Suolaista vai makeaa? Suolaista, juustoja ja ilmakuivattua kinkkua. Esine, jonka katoaminen surettaa yhä? Mieleeni ei nyt tule mitään ylitsepääsemätöntä menetystä, jotain pikkusälää, korvakoruja omasta tai tädin 70-luvun tuotannosta, surrealismijuliste joka jäi junan hattuhyllylle välillä Brugge-Rotterdam Ihminen jonka olet kadottanut/menettänyt? Uskoin hukanneeni alankomaalaiskaribialaisen ystävättären, mutta asiaa mietittyäni löysinkin hänet googlaamalla. Appiukko kuoli liian varhain, vaikkei kukaan meistä tiedä aikaa ja paikkaa. Viikonpäivä josta pidät? Miiiksei aina voi olla perjantai menetti hohtonsa kun Italiassa lauantaikin on työpäivä. Kuukausi josta tykkäät? Keväiset kuukaudet. Mieleenpainunein kirja? Tuolla noita on hylly täynnä: Jorge Amadon Dona Flor ja hänen kaksi aviomiestään ja Toni Morrisonin Belowed sijoittuvat aika hyvin, samoin Jean Cocteaun Oopiumi ja Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi (löytyy kolmena kappaleena: suomeksi, italiaksi ja ranskaksi). Kamala riesa kun on pakkomielteenä lukea samat kirjat sekä alkuperäiskielisinä että käännöksinä! Muistatko haikeudella yhtään opettajaasi? Minulla on ollut monta hyvää opettajaa: ala-asteella nuorekas ellei peräti nuori sijainen, yläasteen ruotsinmaikka ja äikänmaikka, lukiossa samoin lähes pelottava äikänmaikka, arkkitehtiosastolla yhdyskuntasuunnittelussa innostanut nuori vihainen (ja sittemmin vain vihainen) Kai Wartiainen, Stefan Lindfors, Panu Kaila, Vilhelm Helander, Aino Niskanen... mutta voiko haikeudella muistaa henkilöä, joka on elossa ja sähköpostilla tavoitettavissa? Haaveiletko lottovoitosta? En tahdo jäädä alle sen tylsän unelman jossa seitsemällä oikein voi voittaa miljoonan ei raha oo mun valuuttaa tahdon saada jotain kauniimpaa Epärealistista, kun en lottoa. Tulee mieleen vitsi napolilaisesta joka rukoili San Gennarolta että saisi lottovoiton, ja lopulta pyhimys ilmestyikin sanoakseen että ihmeet ovat ihmeitä, mutta että miehen pitäisi ainakin pelata se rivi. Pidätkö tavarataivaasta? Tunnustetaan, olen materialisti, mutta... Vai oletko minimalisti? ... haluan mielummin vähän, ja kaunista (usein myös kallista, valitettavasti)! Onko tämä päivä ollut hyvä päivä? No comment, vauvapoika kasvaa hyvin mutta työn ja talouden saralla hyvät uutiset ovat olleet kortilla jo pitkään. Ehkä alan sittenkin haaveilla lottovoitosta.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti työn ja talouden saralla tulee parannusta! Saatko mitään suomalaisia tukimuotoja, äitiysrahaa, lapsilisää... Olithan yrittäjä eli itse oman sosiaaliturvasi huolehtija!?

Olisipa kiva kuulla italialaiseta tavallisesta työviikosta! Johtuuko lauantainen työpäivä siestoista?

Kiva olisi kuulla myös Italian presidenttiydestä. Onko presidentti jokin paavi? Kauhistelin Berlusconin ehdokasta, joka oli 85-vuotias! Pidin sitä huonona vitsinä, mutta eipä Prodin ryhmän ehdokaskaan paljon nuorempi ole 80-vuotias! Siis mikä tää Italian pressajuttu on, olen äimistynyt!

Hyviä jatkoja kuitenkin poikavauvan ja Italiattaren ja sulttaanin kanssa!

Hallatar kirjoitti...

Jiihaa!
Miun kekesimäni kysely on jo täällä asti!
Kiva juttu!

Mukavata päivää lasten kera =))

Katja kirjoitti...

Etelä-Italiassa työpäivä kestää keskimäärin kahdeksasta kahteentoista ja neljästä iltakahdeksaan, lauantain aamupäivä on ymmärtääkseni työpäivä monilla siksi että viikolla joku päivä tai päivän puolikas on vapaa. Vaatekaupat ovat yleensä kiinni maanantaina aamulla, ruokakaupat torstaisin illalla, parturit ja kampaajat lepäävät maanantaina ja paiskovat sitten hommia koko lauantain, koska juhlat keskittyvät viikonloppuun ja silloin ainakin on tukan oltava hyvin. Oman lukunsa muodostavat muurarit ja maatyöläiset joiden työpäivä alkaa todella varhain - kesäiseen aikaan on pellolla jo aamuyhdeksältä liiankin lämmintä!

Presidenttiys on Italiassa kai jonkinlainen kunniavirka, valtaa on vähän mutta kommentit painavat moraalisesti. Yleensä presidentiksi laitetaan joku politiikasta eläkkeelle joutava papparainen, ja koska pääministeri ja parlamentin alahuoneen puhemieskin ovat jo lähempänä seitsemää- kuin kuuttakymmentä...

Suomaaisilta tuilta olen tipahtanut jo aikapäiviä sitten.

Anonyymi kirjoitti...

En olettanutkaan, että saisit enää suomalaista sosiaaliturvaa. Saatko nyt yhtään mitään perhetukia, olethan käsittääkseni yrittäjä ja oman sosiaaliturvasi maksaja?

Katja kirjoitti...

Äitiysrahaa pitäisi saada arkkitehtikassasta. Sitä voi hakea kahdelle synnytystä edeltäneelle kuukaudelle ja kolmelle seuraavalle, mutta vasta kun lapsi on täyttänyt kolme kuukautta, eli, jälkikäteen. Rahaa kannattanee laittaa sukanvarteen ennen raskaaksi hankkiutumistaan ;)

Anonyymi kirjoitti...

Minua hieman ahdistaa taloudellinen tilanteesi tässä herkässä tilanteessasi! Voisitko kertoa tai kenties olet jo kertonut Italian perhetuista!? Onko niitä ja millaisa!? Suomessahan saa perhetukia oli rikas tai köyhä! Tiedän perheitä joissa lapsilisät menee suoraan talletustilille johon ei kosketa kuin äärimmäisessä hädässä eli ne on osa "lapsenperintöä" tuleviin koitoksiin kuten vaikka koulutukseen!

Oletan kuitenkin sinun kaltaisesi yrittäjä-äidin osan olevan toisin! Jotenkin koen osasi jopa ahdistavana!? Äitiydessä pitäisi olla edes turvallinen toimeentulo! Näin mietttiin Komposti helatorstaina jolloin työt on seis jos haluaa.

Toivottavasti kuulemme sinusta huolimatta hektisestä ja ihanastakin tämänhektisestä elämäntilanteesta huolimatta! Erittäin suuri voimahalaus sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Haastemies kävi

Rita A kirjoitti...

Ciao Arkitetta

Minulla näkyy yllättäen tänään nuo Word Verification kirjaimet ekaa kertaa kuukausiin, joten tulin heti tervehtimään. Toivottavasti pysyvät.

Buon fine settimana e tante belle cose.

Anonyymi kirjoitti...

Pitkästä aikaa lukemassa. Nettikään ei toimi tässä ihanuuksien ihmemaassa!

Minäkään en saa mitään tukia täällä. Suomessa sentään olisi jotakin.